Förbered matlagningen

När det gäller matlagning är det ofta som så att människor tycker att det tar för lång tid att laga maten. Man kan inte stressa på den och då väljer de helt enkelt att köpa med sig mat hem. Men kan man förbereda mat på något enkelt sätt?

Ta upp ur frysen

Det allra första man måste tänka på är att maten ska tas upp ur frysen. Om man arbetar till sent är det inte läge att först ta upp maten då om den inte kan tillagas i fryst tillstånd. Maten kan med fördel tas upp kvällen innan och tinas i kylskåp. Man kan också ta upp maten på morgonen och tina den på bänken. Det är då viktigt att ha koll på att det inte blir för varmt under dagen och dessutom måste man se till att husdjur inte kan komma åt maten. Det kan löna sig att sätta en lapp på ytterdörren. Då minskar risken att glömma maten och man behöver inte köpa med färdiglagat hem.

Laga mycket en dag och frys in

På helgen eller under andra lediga dagar kan man passa på och laga större mängder mat. Man kan till exempel se till att man lagar matlådor till jobbet och större måltider och lägger i frysen så att det finns för en vecka eller mer framöver. Om man har mycket under veckodagarna med arbete, skola och idrotter med mera kan det vara en utmaning att också laga mat. Genom att göra en heldag till mat-dag kan man äta gott och nyttigt även under resten av veckan.

Förbered kvällen innan

Ett annat alternativ är att förbereda kommande dags mat under kvällen innan den ska ätas. Om man ska ha grönsaker kan de skäras upp och läggas i burkar i köket. Kött kan brynas så att det bara är att steka upp. Om man äter potatis kan man gott och väl koka lite extra. Då kan den stekas dagen efter, användas till mos eller pressas. Man kan också göra en potatisgratäng som räcker i ett par dagar. Det går med andra ord att förbereda en hel del och det behöver inte ta speciellt lång tid extra.

Färdigmat ibland

Ibland finns det helt enkelt inte möjlighet att äta hemlagat trots att man har förberett på alla möjliga sätt. Man kanske är ute på utflykt och kommer hem senare än beräknat, eller så blir man sjuk. Då är färdigmaten ofta ett välkommet inslag.