När du är sjuk

Om du är sjuk är det bra om du låter bli att laga mat åt dig och din familj. I alla fall om du har en sjukdom som smittar. Om det inte går att undvika kan det vara bra om du bär handskar och gärna har ett munskydd på dig så att du inte riskerar att hosta mot maten som lagas. I övrigt fall bör basala hygienrutiner användas, precis som annars när man lagar mat. Det skadar dock inte att tvätta händerna och använda handsprit lite oftare under matlagningens gång.

Undvika matlagning

Om man bara lagar mat till sig själv är det antagligen inte ett lika stort problem om man blir sjuk. Det kanske är bra att undvika att frysa in maten och äta upp den vid ett senare tillfälle, men att äta den direkt kommer inte att göra att man blir sjukare. Att laga mat till andra däremot kan vara bra att hoppa över. Att anordna en middagsbjudning är inte att rekommendera och har man en sådan planerad kan det vara klokt att omboka den till ett senare tillfälle när man har blivit frisk igen.