Håll ordning och hitta rätt saker

Det spelar ingen roll om du arbetar ensam i ditt kök eller om familjen ibland hjälper till. Om det inte är ordning och reda kommer ingen att hitta någonting. Om saker bara ställs in i skåpen kommer det att krävas att man letar nästa gång de ska användas, och kanske får något annat inte plats bara för att något står fel. Man ska ha full koll på var de allra flesta sakerna man har i sitt kök befinner sig. Om någon i familjen har lite svårt att komma ihåg kan man med fördel skriva på skåpsluckorna eller markera upp olika sakers placering i skåpen. Då är risken minimal att man ställer sakerna fel av misstag.

Jobbigt att ställa i ordning

Om man behöver lyfta på saker eller ställa om dem i skåpet händer det ofta att man bara placerar sakerna någon annan stans. Det är helt enkelt för jobbigt att ställa tillbaka sakerna där man har tagit dem. Många gånger kan det vara klokt att försöka ändra om lite i skåpen men ibland går det inte. Då får man helt enkelt se till att den eller de personerna som inte sätter tillbaka efter sig inte heller är i de aktuella skåpen. De får helt enkelt använda andra saker när de lagar mat.

Städa bänken

Ju mindre saker du har på diskbänken, desto lättare blir det att rengöra. Tänk att bara kunna spraya den med rengöringsmedel och sedan snabbt torka av med en trasa. I skåpet under diskbänken kan du ordna en korg med diskmedel med mera. Kanske kan hinken för sopor flyttas så att också diskstället får plats när det inte används. En stång med krokar på kan användas för att hänga upp disksvamp, trasa och annat. Det finns också smarta hållare där allt samlas och den kan sedan lätt flyttas undan när man städar. Genom att hålla bänkarna rena kan du enkelt se till att en hygienisk miljö upprätthålls. På så sätt undviker du att smittor, bakterier och annat sprids runt i köket. Du behöver inte heller oroa dig för att inte ha någonstans att lägga råvaror. När bänken är ren är det fritt fram. Dessutom ser det bra mycket trevligare ut i köket när bänkarna glänser. Den som blir bjuden på middag eller fika och möts av belamrade bänkar, smuts och disk kommer troligen inte bli så sugen på att äta. Det krävs inte mycket yta för att bakterierna ska få fäste och dessutom kan smutsen locka till sig olika typer av skadedjur som silverfiskar, myror, spindlar och annat som gillar matrester, damm med mera. Tänk på det när du städar i ditt kök nästa gång, se till att det verkligen blir rent.