Se till att familjen sköter sig

Även om man inte har en restaurang hemma är det bra att se till att alla som är i köket, lagar mat med mera städar efter sig. Även om det inte finns några speciella regler för hur rent ett kök ska vara för att man ska kunna äta och dricka i det i ett privat hem är det alltid trevligare om köket hålls rent. Som jägare kanske man har med sig kött hem då och då som ska styckas och då kan man inte stå på en liten yta bara för att allt annat är smutsigt. Men vad mer kan vara bra att tänka på?

Handskar

Det kan vara klokt att ha ett paket plasthandskar lätt tillgängliga i köket. Det är till exempel praktiskt när man ska diska, hantera kladdiga eller starkt luktande livsmedel med mera. Om någon i familjen har ett sår på händerna är handskarna också bra att ha till hands. På så sätt kan alla i familjen vara med och laga mat. Om någon glömmer handskarna kan det löna sig att sätta upp en skylt på köksskåpet, eller att helt enkelt ställa paketet mitt på bänken.

Sophantering

Alla i familjen måste känna till hur sophanteringen går till. Det är inte bara att ställa paket på bänken och låta dem stå där när de är tomma. Det är inte speciellt svårt att vika ihop ett flingpaket eller det tomma mjölkpaketet. Ofta är det lathet som kommer in i bilden och tanken på att någon annan gör det åt en. Många familjemedlemmar kan ha lite svårt för just den här biten, speciellt tonåringar. Ibland kan det löna sig att helt enkelt ställa in förpackningen på tonåringens skrivbord eller i denne säng. Efter en period blir det enklare för tonåringen att bara vika ihop och kasta paketet direkt i köket. Att sätta upp en lapp i köket kan också vara en bra idé som ganska snabbt innebär förändring då många tycker att det är pinsamt när kompisar kommer på besök.

När inget hjälper

Oavsett om det är vuxna eller barn som stökar till i köket måste de lära sig hur det fungerar. Kanske är det enda alternativet att man slutar laga mat till sambo om det är denne som stökar ner. Barnen kanske kan få mindre i vecko- eller månadspeng?