När en smitta dyker upp

När man håller på med livsmedel är det alltid bra att hålla lite koll på eventuella smittor. Om man köper stora mängder livsmedel och fryser in är det alltid bra att markera upp med märke och datum så att man vet om livsmedlet riskerar att vara dåligt. Eventuella smittlarm från folkhälsomyndigheten med mera kan nämligen komma flera veckor efter det att livsmedlet har köpts in. Överlag är det bra att ha lite koll på hur man ska agera om det visar sig att man köpt ett ohälsosamt livsmedel.

Om man visar symtom

I de fall man har ätit av livsmedlet och visar symtom är det bra att kontakta livsmedelsverket och tala om det. Det kan även vara klokt att kontakta en läkare som kan konstatera en eventuell sjukdom. Kanske måste man ha någon medicin för att bli frisk från det man smittats av.

När livsmedlet inte är uppätet

Om man nås av en notis att smitta kan finnas i ett livsmedel är det klokt att inte tillaga det. Om man rört vid det eller om man har redskap som rört livsmedlet bör man se till att tvätta dem och sig själv riktigt noga. Livsmedlet bör man sedan packa in ordentligt och lämna tillbaka till den affär där man köpt det. Man kan också kontakta den aktuella kedjan och fråga om man kan lämna det till en affär i samma kedja på närmare avstånd om man köpt livsmedlet någon annan stans. Där kommer livsmedlet att destrueras. Om man får tag i smittat livsmedel är det viktigt att inte lägga ut det i naturen eftersom att det kan smitta vilda djur med olika sjukdomar. Det ska kastas på ett säkert sätt.