Städning på rätt sätt

Många tycker att det är svårt att städa i ett kök, men så är egentligen inte fallet. Om man har mycket saker framme kan det självklart bli lite krångligare och ta längre tid, men det är inte svårt. Det handlar bara om att man måste flytta om de olika sakerna. Men hur gör man egentligen?

Rengör ugn och spis, samt andra hushållsmaskiner

Det allra första man bör göra är att se till att rengöra spisen, ugnen, mikro, kaffebryggare med mera. Ugnen sprejas in med rengöringsmedel och under tiden det får verka städas spisplattorna och de andra mindre apparaterna som står framme. Sedan torkas ugnen ur och luckan rengörs. Sedan är det klart.

Bänkarnas och skåpens tur

Det är sedan dags att rengöra skåpsluckorna. Det är klokt att börja med överskåpen. Luckorna torkas på insida och utsida och alla fläckar tas bort. Det är sedan dags att städa bänkskivorna. Det enklaste är att torka av dem med en fuktig trasa. Underskåpens luckor rengörs sist eftersom att det gärna droppar lite när bänken torkas av.

Diskho

En diskho med bänk i rostfritt stål kan vara lite svårare att få riktigt glansig. Ett bra knep är att gnugga den med en blandning av bikarbonat och lite vinäger eller ättika. Det tar bort eventuella avlagringar. Det är dock klokt att använda handskar. Efter det kan lite fönsterputs användas för att få fram glansen.

Köksgolvet

Köksgolvet torkas av sist, efter att det har dammsugits noga. Det kan vara klokt att använda några kemikalier som löser fett. Det är annars lätt hänt att smutsen samlas i spillt stekfett, stänk från spisen eller liknande. Det kan börja lukta om man inte får det riktigt rent.