Varför alla älskar pizza

Många frågar sig var pizzan kommer från och efter mycket debatt anses pizzan komma från Italien och framförallt Neapel. Dess historia är mycket intressant eftersom pizza från dess början var fattigmansmat. Neapel upplevde under 1700-talet en snabb expansion av nya men fattiga invånare från landsbygden. Dessa fattiga invandrare kallades för lazzaroni efter bibliska Lazarus. Under en lång tid behövde dessa fattiga billig mat och den enkla pizzan mötte deras behov. Pizza såldes endast på gatan och kunde säljas i bitar för att möta kundernas budget.

Pizzans historia förändrades plötsligen från att ha varit mat för de fattiga till kunglig mat. När kung Umberto I och drottning Margherita besökte Neapel 1889 ville de smaka lokal mat och pizzaiolon Raffaele Esposito fick äran att tillaga tre olika sorters pizzor för det kungliga paret. Drottningens favorit var den tredje pizzan som namngavs Margherita i drottningens ära. Italienska migranter tog med sig pizzan till USA och den första pizzerian, Lombardi’s, öppnades i New York 1905. Maträtten spreds från kust till kust men förbättrades framförallt av Ike Sewell som öppnade Chicago pizzeria under andra världskriget. Här erbjöds kunderna en tjockare och fylligare amerikansk panpizza med massor av topping, ost och rik tomatsås.

Det finns många anledningar till varför vi idag älskar pizza. En pizzas smak beror helt och hållet på ingredienserna, kryddningen av tomatsåsen och vilken typ av ost som används. Alla kan äta och njuta av pizza oavsett om du är vegetarian, ung eller gammal. Vi kan själva välja vilken topping som vi föredrar på vår pizza. För dig som är sugen på en härligt god pizza och befinner dig i Norrköping är Pizza Hut bästa valet. En riktigt bra pizzeria i Norrköping där du kan njuta av fantastiska pizzor – både pan pizzor och tunna pizzor, samt andra smakrika rätter är Pizza Hut. Menyn är fullspäckad med fantastisk mat som sallad, pasta, BBQ ribs och otroligt goda efterrätter plus milkshakes. Passa på att utnyttja Pizza Huts fina erbjudanden som Crazy Tuesday, lunchbuffé, samt Meal Deals.

Idag är pizza en älskad maträtt men är den nyttig eller onyttig? Vi får höra att pizza är onyttig mat på grund av att den innehåller kalorier, salt samt fett från framförallt osten. Vår kropp behöver allt detta men kanske inte varje dag och pizzan kan göras nyttigare med sallad och grönsaker. Proteinhalten kan höjas med topping av fågel, skaldjur eller kött. Att äta pizza är inte onyttigt men du behöver variera din kost med annan mat. Passa därför på att njuta av en härlig pizza när du känner dig sugen, utan att behöva få dåligt samvete.