Undvik sjukdomar

Alla kan drabbas av sjukdomar och ibland kan de komma från olika livsmedel. Både allätare, vegetarianer och veganer kan drabbas med tanke på att smittorna är så pass spridna som de är. Det kan dock vara bra att veta att veganer inte kan få de sjukdomar som endast finns i kött. Det antalet är dock inte så stort eftersom att smittor ofta anpassar sig efter en tid. Men det finns ett par knep man kan ta till för att undvika att bli sjuk.

Värm!

Det kan inte understrykas nog mycket hur viktigt det är att se till att man värmer sin mat ordentligt. Kött bör ha en temperatur på minst 75 grader, gärna mer. Även annat protein behöver värmas för att vara säkert att äta. För att vara säker på att maten håller rätt temperatur kan man för det första känna på maten. En bra termometer som kan användas i ugn, gryta eller stekpanna är också bra att ha om man känner sig det minsta osäker. Så är till exempel fallet när man ska göra en hel kyckling i ugnen, när man gör en större köttbit med mera.

Disk och städ

Om man smutsar ner på bänken är det bra att torka upp det med en gång. Om det handlar om köttsaft är hushållspapper som sedan återvinns eller kastas det bästa alternativet. En disktrasa kan snabbt samla på sig bakterier. Överlag när det gäller disksvampar, trasor och borstar är det klokt att byta ut dem med jämna mellanrum. En disktrasa kan också kokas eller tvättas i tvättmaskinen. Svampen kan man klippa av ett hörn på och fortsätta använda till grovrengöring för att minska skräpbildning om den inte är helt utsliten. Diskborsten kan åka en tur i diskmaskinen. Det är dock bra att göra det till en tradition att byta ut både disktrasan, svampen och borsten minst en gång i månaden, gärna varannan vecka.