Personlig hygien i köket

Oavsett om du lagar mat på en restaurang eller hemma i det egna köket är det viktigt att hålla koll på den personliga hygienen. Lagar du bara mat åt dig själv är det kanske inte lika viktigt för dig, men har du matgäster måste du vara mer noggrann.

Håll koll på håret

Oavsett om du har långt eller kort hår bör du ha koll på det i köket. Se till att tvätta håret så att smuts inte ramlar från det ner i maten. Med praktiska takduschar får du lätt bort smuts även ur långt och tjockt hår. Sätt upp långt hår, helst i knut, eller använd hårnät. Även för kort hår bör hårnät eller någon form av mössa användas.

Rena händer

För att undvika sjukdomar ska du alltid tvätta händerna innan du börjar med maten. Tvätta också händerna när du hanterat rå kyckling, rått kött eller köttfärs. Ha en tvål tillgänglig på köksbänken, och torka helst händerna med papper för ultimat hygien. Handsprit är också ett väldigt bra komplement men det kan absolut inte ersätta tvätt med tvål och varmt vatten. Tänk också på att diska av skärbrädor och andra redskap som kommit i kontakt med de råa livsmedlen.

Rätt kläder

I ett kök bör du ha bra kläder på dig. På en restaurang ska speciella kockkläder bäras, och de ska i tvätten när de blivit smutsiga. Hemma är en kortärmad tröja bra. Den får gärna vara ljus så att du ser smuts och kan byta den. Stickat eller plagg med stor vidd i ärmar och ben hör inte hemma i köket. Inte heller plagg som du använt när du burit katten eller kelat med hästen bör bäras när du lagar mat.