Typiska efterrätter i Sverige

I det svenska köket finns ett brett urval av typiska efterrätter, inte minst ett varierat utbud av bullar och kakor. Följande sex efterrätter är populära och alltid säkra kort till efterrätt.

1. Semla

Semla är en mycket karakteristisk svensk efterrätt. Semlor är perfekta för barnkalas. Dessa vetebröd är smaksatta med kardemumma, fyllda med vispad grädde och mandelmassa.

2. Kanelbulle

Detta är bullen som med dess kanellukt invaderar dina sinnen. Det handlar om kanelbullar såklart. Så stor är dess popularitet att den 4 oktober är Kanelbullens dag. Den 4 oktober råder därmed ingen tvekan på vad som passar till efterrätt!

3. Pepparkaka

Populära pepparkakor är spröda och gyllenbruna kakor smaksatta med ingefära och kanel. De brukar bakas i olika mönster, såsom hjärtan och stjärnor, och brukar ätas året runt. Dock är de speciellt vanliga vid jultider.

4. Prinsesstårta

Prinsesstårta är en typisk svensk efterrätt. Denna gräddtårta består av sockerkaksbottnar med mestadels pastellgrönt marsipantäcke, även rosa och vitt förekommer.

5. Solbulle

Dessa fluffiga vetebullar, kända som solbullar, inger bara vid åsynen en underbar känsla av sommar med sin mjuka gräddiga vaniljkräm i mitten. Se till att ha tandblekning hemma för att utan gränser kunna äta dig mätt på solbullar och samtidigt behålla ett kristallvitt leende. Ät utan samvetskval!

6. Lussekatt

Lussekatt, även kända som saffransbröd, är ett speciellt bakverk som äts under julen. Saffranskryddan är den som ger lussekatten dess karakteristiska smak. Den smaksätts därmed av världens dyraste krydda som till och med är dyrare än guld.