Konsekvenser av bristfällig kost

Mat och dryck har en avgörande betydelse för generell hälsa och välbefinnande. Forskare har upptäckt att omkring 20 procent av världens dödsfall kan förhindras av att förbättra kosten.

Framför allt är bristfällig kost ansvarig för hjärt- och kärlsjukdomar som står för den största andelen av dödsorsaker, följt av cancer och typ 2-diabetes. Kunskaper om ingredienser och sund kosthållning är därför viktigt. Potentiellt kan miljontals människor världen över räddas varje år.

Bristfällig kost: hälsoproblem och sjukdomar

Överlag är den västerländska kosten för hög på kalorier, mättat fett, natrium/salt och tillsatt socker. De näringsämnen som har allra mest betydelse för att motverka dödsfall är å ena sidan för högt intag av natrium, och å andra sidan för lågt intag av fullkorn, frukt, frön och nötter. Förutom dödsfall kan bristfällig kost leda till sämre hälsa och välbefinnande. De mest förekommande är:

  • benskörhet
  • diabetes
  • högt blodtryck
  • karies
  • stress
  • stroke
  • trötthet

Hjärt- och kärlsjukdomar

En hjärtattack eller stroke kan orsaka långsiktiga problem i vardagen, som problem med att bada, gå upp ur sängen eller kognitiv nedsättning. Kontrollera innehållsförteckningar, eftersom alltifrån godis till kanelbullar innehåller rikliga mängder socker. För att förhindra hjärtproblem visar forskning att ett glas rött vin emellanåt är bra. Köp därför en vinflaska på vinoteket.se för att ge hjärtat den hälsoboost det förtjänar. Tänk dock på att dricka med måtta eftersom överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker ger motsatt effekt.

Fetma och övervikt

Ett hälsoproblem som blivit särskilt tydligt de senaste decennierna är fetma. Fetma har på 30 år tredubblats hos befolkningen. Även om fetma i sig är ett hälsoproblem ökar övervikten i sig risken för diabetessjukdomar. Diabetes kan i allvarliga fall leda till amputationer och blindhet. I USA utförs exempelvis cirka 73 000 amputationer varje år.

Benskörhet

En mindre vanlig konsekvens av bristfällig kost är benskörhet. Endast ett mindre benbrott kan räcka för att bli beroende av hjälp. Förekommande benbrott är i handled, höften och rygg.